Žiedadulkės ir bičių duona

„Žiedadulkės žadina džiaugsmą, euforiją, gyvenimo palaimos ir pilnumo pajautimą. Padidėja proto lankstumas, atsiranda iniciatyva, optimizmas – tai savybės, labai reikalingos sėkmingai veiklai. Vartojant žiedadulkes, nuovargis dingsta, tartum pamojavus stebuklinga lazdele. Žiedadulkės tai koncentruotas, efektyviai veikiantis natūralus gamtos produktas, kuris turėtų būti pripažintas, jeigu ne visuomet galintis išgydyti sergantį žmogų, tai bent efektyviai lengvinantis jo kančias“ Alin Caillas, 1985. 

Bitės žiedadulkes renka iš žiedų, apdoroja seilėmis, suvilgo nektaru ir sulipdytas į gumulėlius neša į avilį. Avilyje vėl apdoroja liaukų sekretu ir sudeda į korių akeles, sugrūda galvelėmis ir užpila medumi. Ten jos fermentuojasi, bresta ir virsta bičių duona. 

Mokslininkai ištyrė žiedadulkes nuodugniai ir nustatė, kad tai idealus maisto produktas – jose yra viskas, ko reikia ne tik bitės, bet ir žmogaus gyvybei palaikyti. Garsus rusų mokslininkas Cicin‘as nustatė, kad tarp šimtamečių yra labai daug bitininkų, kurie nuolat valgė žiedadulkes, bičių duoną.


ŽIEDADULKIŲ SUDĖTIS:

  • 30-50% Baltymai – (aminorūgštys, nukleino rūgštys, nukleoproteidai).
  • 14 Vitaminų – (A, C, B1, B2, B5, B6, B12, PP, E,  folio rūgštis ir kt.)
  • Mineralinės medžiagos – Mn, Zn, Cu, Ni, Co, Ca, K, P, S, Na, Fe, Mg, Cd, Si, Al, Ag, Ba, Pb, V, Cr, Se ir kt.
  • Fermentai – invertazė, katalazė, šarminė fosfatazė, sacharazė ir kt.
  • 18 % Angliavandeniai  –(fruktozė, gliukozė, celiuliozė, laktozė ir kt.).
  • Fenoliniai junginiai – (Flavonoidai, fenolio rūgštys, katechinai ir kt.).
  • Lipidai – (linolinė, linilininė, arachido ir kitos rūgštys).
  • Fitohormonai ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos.

 

Duonos sudėtis šiek tiek skiriasi nuo žiedadulkių,  jos sudėtyje yra beveik du kartus daugiau angliavandenių ir du kartus mažiau riebalų, šiek tiek mažiau baltymų, kurie geriau pasisavinami, kelis kartus daugiau pieno rūgšties (amino rūgščių), nei žiedadulkėse. Bičių duonelėje žymiai daugiau vitaminų ir jas žmogaus organizmas geriau įsisavina negu žiedadulkes. 

Žiedadulkes ir bičių duoną galima sulyginti kaip žalius ir raugintus agurkus. Raugintus labiau vertiname, nei šviežius. Bičių duona taip pat vertingesnė. 

Žiedadulkių kiekiai yra natūraliai subalansuoti. Sudaro atitinkamus biologinius derinius, kurie suteikia didesnį biologinį aktyvumą. Todėl jų net mažesni kiekiai veikia žymiai aktyviau negu sakykim gryni sintetiniai vitaminai. Mokslininkai tvirtina, kad vitaminų koncentracija didesnė negu daržovėse ir vaisiuose. Vitamino C kiekis prilygsta juodiesiems serbentams. O  lelijų žiedadulkėse polivitamino A 20  kartų daugiau nei morkose. 

Žiedadulkės ir alergija 

Žiedadulkės yra dviejų rūšių: anemofilinės, kurias nešioja vėjas ir kurios būna šienligės ir paūmėjusios astmos priežastimi ir entomofilinės, kurias nuo žiedo ant žiedo perneša vabzdžiai. Šių žiedadulkių negalima painioti su vėjo nešiojamomis žiedadulkėmis. Jos yra lipnios, retai sukelia alergiją ir niekada nebūna šienligės priežastimi. Alergija galima, vartojant į vidų didelėmis dozėmis, kadangi bus per didelis vitaminų kiekis. 

ŽIEDADULKIŲ IR BIČIŲ DUONOS FARMAKOLOGINĖS SAVYBĖS

  • Imunostimuliuojantis poveikis
  • Reguliuojantis poveikis
  • Adaptogeninis poveikis
  • Antimikrobinis poveikis
  • Antianeminis poveikis
  • Antioksidacinis poveikis
  • Antitrombozinis poveikis
  • Uždegimą mažinantis ir kt.

ŽIEDADULKĖS IR BIČIŲ DUONA

  • Stiprina imunitetą.
  • Gydo impotenciją.
  • Skatina sveikų audinių regeneraciją.
  • Palengvina lėtinių uždegiminių ligų gydymą.
  • Reguliuoja žarnyno veiklą.
  • Lėtina senėjimą.
  • Reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Pasižymi detoksikuojančiu, radioprotekciniu veikimu.
  • Pagerina galvos smegenų veiklą.
  • Atstato mineralų ir vitaminų kiekį organizme.
  • Gydo šlapimo ir lytinių organų ligas.
  • Pagreitina sveikimą po traumų sunkių ligų.
  • Stiprina nervų sistemą.
  • Šalina potraukį alkoholiui ir narkotikams.
  • Mažina astmos ir alergijos simptomus.
  • Didina vaisingumą.
  • Nepakeičiamas sportininkų papildas ir t.t.

Žiedadulkės ir bičių duona rekomenduojama asmenims sergantiems anemija, hepatitu, cukriniu diabetu, osteoporoze, atroskleroze, besiskundžiantiems virškinamojo trakto sutrikimais, bei bendru nusilpimu. Dėl biostimuliuojančių ir regeneruojančių bičių duonos savybių, greičiau gyja žaizdos, silpnėja uždegiminiai procesai.

Žiedadulkės turi antimikrobinį poveikį 13 rušių bakterijų ir kai kurioms pelėsių rūšims. Prancūzijoje sėkmingai gydoma mažakraujystė ir inkstų ligos. Bulgarijoje ir Ruminijoje kepenų ir skrandžio ligos. Švedijoje – prostatitas.

 

 

ŽIEDADULKIŲ IR BIČIŲ DUONOS VARTOJIMAS IR LAIKYMAS

 

Kiekvienam žmogui per metus profilaktiškai reikėtų suvartoti 250-300g žiedadulkių. Jos vartojamos kaip pilnavertis, biologiškai aktyvus maisto produktas racionui papildyti ir gydymo bei profilaktikos tikslams. Kaip maisto papildas žiedadulkės rekomenduojamos vartoti 1-2 mėnesius. Darant savaitės pertraukas, jas galima vartoti ištisus metus. Suaugusiam skiriama apie 20g (maždaug valgomą šaukštą) per dieną, o vaikui – po tiek gramų žiedadulkių, kiek vaikas turi metų. 

Gydymo tikslams suaugusiam skiriama 20-30g, 3-5 metų vaikui – 10g ir 6-12 metų vaikui 15g žiedadulkių per dieną. Dienos dozę galima sunaudoti per vieną ar du kartus. Gydymo kursas – vienas mėnuo. Per metus jį galima kartoti kelis kartus. 

Bičių duonos vidutinio svorio moterims geriausia vartoti po vieną arbatinį šaukštelį per dieną, o vyrams – vieną du valgomuosius šaukštus per dieną. Gydantis arba patiriant didelius fizinius krūvius (sportuojant) dozę galima padidinti. Imunitetui stiprinti po du šaukštelius 2 kartus per dieną. Esant skrandžio opaligei, gastritui, kolitui – po 1 šaukštelį 2 – 3 kartus, 20 min prieš valgį. Itin teigiamu poveikiu pasižymi priešinei liaukai (prostatai) medikai rekomenduoja vyresniems nei 45m vyrams kasdien suvartoti po 10-15g šios medžiagos. Vaikams galima duoti nuo 6 mėn. sumaišant ją su valgiu. 

Saugant džiovintas žiedadulkes, bičių duoną metus laiko, jos netenka apie 50% savo maistinės vertės. Džiovintos žiedadulkės ir bičių duona turi būti sandariai uždarytos, kad neprieitų oro laikoma ne aukštesnėje kaip 10º C temperatūroje. Žiedadulkes ir bičių duoną galima užkoncervuoti. Medaus imama 75%,  žiedadulkių – 25% , gerai sumalti mėsmale, sudėti į stiklainius ir sandariai uždaryti. Užkoncervuoti šie produktai su medumi laikomi sausoje, tamsioje, vėsioje, ne aukštesnėje kai 10º C temperatūroje. 

( Naudota literatūra: Prof.habil.dr. Antanas Gendrolis „ŽIEDADULKĖS IR BIČIŲ DUONELĖ  KAIP ILGAI IR SVEIKAI GYVENTI“ Kaunas, 2012, „BIČIŲ PRODUKTAI LIAUDIES MEDICINOJE“ Medicina visiems 2012, Puišys J. „BIČIŲ ŪKIS“ Vilnius, 2004, Uccusic P. „BITĖ GYDO“ Vilnius, 1999,  Salinka V. „MEDUS IR KITI BIČIŲ PRODUKTAI ŽMOGAUS SVEIKATAI“ Kaunas, 2012.

KLAUSTI KAINOS
Jūsų vardas

Jūsų el. paštas

Telefonas

Užklausa